Tre akter

John Bauer Bergakungen

Akter

AKT 1

John Bauer en ung konstnär blir djupt förälskad i Ester en kvinnlig artist, både i början av sina karriärer.

John vantrivs med konstakademins inrutade krav och söker sig helst ut i naturen för att måla sina fantasiväsen.

Axel, en manlig konstnärskollega som också älskar Esther försöker övertyga Esther om att John inte är en bra parti.

John får ett illustrations jobb om samernas liv som för honom till Lappland i norra Sverige. Han lämnar Esther och det öppnar för Axels uppvaktning.

AKT 2

John som bosatt sig ute i skogen långt från staden där Esther bor får i små doser reda på att Axel friar till Ester. Men hans uppdrag binder honom till ateljén och skogen.

Ester lockar John till en ö i skärgården där vännerna träffas på ett konstnärsläger.

Det utvecklas till ett passionsdrama med flera par inblandade som gör att John tappar tilltron till Ester och Ester att tappa tron på livet.

John och Ester lever i plågor och går i självmordstankar. De kan inte vara tillsammans och de kan inte vara från varandra. Slutligen förenas de och julen 1906 gifter de sig. Ester lämnar, mot bättre vetande,  alla vänner i staden och hon flyttar in i en helt omodern liten stuga djupt inne i den mörka skogen omgiven av Johns skisser och målningar av troll, vättar och skogsväsen.

Alla dessa bilder av skräckinjagande väsen och Johns tro på deras existens gör Esther otrygg och slutligen nästintill galen av rädsla.

Johns familj finner Ester i en djupt deprimerat tillstånd och fadern skickar dem på en hälsoresa genom Europa till Italien.

De försöker börja om då de kommer hem i och Johnas familj har iordningställt en vacker villa nära en sjö. Men det räcker inte för Ester. Hon lämnar John och flyr tillbaka till vännerna i storstaden. Ester föreslår skilsmässa.

John faller ned i depression men räddas av konstnärliga uppdrag som ger honom motivation och arbetsglädje. Han illustrerar Tomtar och Roll som blir en stor försäljningsframgång. Stressen i de konstnärliga uppdragen fjärmar dock Ester och John ytterligare från varandra.

AKT 3
Mickail Fokin koreograf vid Kungliga Operan fascineras av John Bauers illustrationer. Han ber John komma till Stockholm och planera ett balett på Johns motiv. John träffar då Ester och de återförenas.

Ester föder deras barn och John beslutar sig för att flytta till en villa utanför Stockholm för att satsa allt på familjen.

De åker tillsammans till stugan vid Vättern för att genomföra flytten till Stockholm. Pga av en tågolycka ändrar de i sista stund resväg och tar båten på tillbakavägen.

Båten förliser i en storm natten den 19 november 1918 på sjön Vättern. Ingen överlever.

John Bauers förolyckande blir trots att första världskriget just tagit slut (11 november 1918) en världsnyhet på förstasidorna. Idén till en balett är trots Johns död inte över. Kungliga Operan vill sätta upp baletten men ge äran av libretto och idé till andra. Här startar ett nytt krig för att försvara Johns konstnärliga arv och hans Bergakungen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s