Projektet

John Bauer och Bergakungen är ett långfilmsprojekt på ett originalmanus av Börje Peratt baserat på kärleksbrev mellan John och Ester som fann varandra som elever på Kungliga Konstakademien i Stockholm och som kom att efter ett kvalfyllt förhållande gifta sig. John fick en enastående internationell karriär och Ester plågades av instängdhet. När de väl funnit en lösning på framtiden och skulle flytta till deras drömboende gick de under i en storm på Vättern.

För att ta reda på ett internationellt intresse för historien tog vi fram en powerpointpresentation då projektet bjöds in till St Petersburg (Nordic Seas Film Forum, NSFF, september 2013 Länk) och det väckte där ett starkt gensvar.

Det internationella intresset stärks av så många kopplingar till länder i Europa, särskilt Tyskland med faderns ursprung från sydtyskland, Italien där Ester och John vistades ett år och Ryssland när en rysk koreograf ville göra en balett på Johns bildsaga för Kungliga operan. Det senare, en historia som i sig blev dramatisk och avslöjande för hur konstnären kan utnyttjas och misshandlas av en institution.

Johns första internationella genomslag kom vid Baltiska utställningen. Kopplingar finns även till USA och övriga världen då hans konst inspirerat en rad andra musik- och filmskapare.

På uppmaning av och med stöd av Michael Werner, Eyewell tog vi fram en booklet.

I November 2017, presenterades projektet på Stockholm Filmfestival, ”Work in Progress”, vilket ledde till utvecklande samtal med både SVT och Svensk Filmindustri. SVT önskade då en Nordisk distributör för att satsa på samproduktion.

Hösten 2018 gjorde vi en pilot (Eng sub) för att kunna användas i internationella kontakter och den vann pris vid en festival där även piloter bjuds in.

Manuset översattes 2019 till engelska och sändes samma höst till ett par Filmscriptfestivaler för att få en indikation på det internationella intresset. Även här fick den ett positivt bemötande.

Ambitionen är att utveckla manuset ytterligare och framställa storyboard. Vid en första kontakt med Svenska Filminstitutet 2013, menade konsulenten att manuset behövde utvecklas mer och det har sedan dess genomgått en ständig utveckling även efter kommentarer från filmfestivaler. Nästa steg skulle vara att bli en del av SVTs satsning på originalmanus 2020.

John Bauer är en unik svensk konstnär vars namn blivit förknippat med en konkursande friskola. Johns och Esters öde må vara tragiskt men liksom Titanic, Frida Kahlo och Vincent van Gogh – ”Han som älskade livet”, värd att berättas på stora duken.

Börje Peratt