Karaktärer

JOHN BAUER (1882-1918) föddes som mellanbror av tre.   Han växte upp i Jönköping vid sjön Vätterns sydspets och trivdes bättre i skogen och i naturen än i skolan.  Där ute kunde han fantisera om de mytiska väsen som folk ofta pratade om.  Hans mor, sprungen ur Smålands djupa skogar, var präglad av folksagor, gammalt skrock och mystik. Hans far härstammade från Bayern i Sydtyskland och hade invandrat som fattig ung föräldralös pojke.   Med sin goda karaktär lyckades fadern bygga upp både en framgångsrik affärsverksamhet och ett gott renommé.   Fadern visade stort tålamod med John som avvek från de övriga två bröderna genom sin nästan veka fysionomi och sitt undandragna och mjuka sätt.  Modern gav sitt starka stöd till Johns konstnärliga sida och fadern gick med på det. ”För något annat kunde det knappast bli av honom”.

Senare då John visade upp sin konstnärliga skicklighet tog fadern med honom till Tyskland och sin hemort i Bayern och han finansierade även en resa till Italien där nyrenässansen gjorde starka intryck på John.

Genom resorna fick John se konstnärer från andra kulturer och drömde om att för hela världen få visa vad han kunde.
John var något av en dubbelsidig natur. Han ville visa upp sina konster men var en social enstöring som gärna drog sig undan och fann sin tillflykt till drömmarna.  Han tecknade ned och målade av de troll, fauner och andra naturväsen som han i sin fantasivärld mötte i skogen.  Trots sin skygghet älskade han scenen och väckte redan som barn uppmärksamhet med sin säregna begåvning att både hitta på små sagospel och illustrera dem.

ESTER ELLQVIST (1880-1918) Spelålder 20-38,

Ester (självporträtt nedan) var som ung en ljuslockig gladlynt tjej.  Bördig från Ausås utanför Ängelholm (Skåne),  konststuderande och begåvad konstnär.  Dessutom attraktiv och uppvaktad av de manliga kollegorna.  Ester var utåtriktad och trivdes i Storstadens salonger och miljöer där man kunde umgås fritt med ett rikt socialt liv.

Ester var två år äldre än John och allmänt känd över hela skolan.  Hon förutspåddes en lysande framtid som porträttkonstnärinna.

Ester porträtt målat av John Bauer

Ester var vacker som en sommarnatts-dröm och hade lätt för att skratta.
För John blev hon, med sin späda kropp, sitt långa blonda hår och sin bleka hy hans idealbild av sagoprinsessan, skogsrået som han sett skymta förbi så ofta i sin fantasi.

Axel Kleimer, Ester, John (Foto från konstakademin kring 1902)

ÖVRIGA CENTRALA KARAKTÄRER
Förutom John är det särskilt två män som svärmar för Ester på konstakademin.  Den året äldre Axel Kleimer och Algot Ringström.
Axel Kleimer, trots att han bara är året äldre än John, ser betydligt äldre ut i sitt skägg och uppträder som den mogna mannen som vet att föra sig.  Han har liksom Ester skånsk börd.
Algot Viktor Ringström, föddes den 1 juni år 1876 i Göteborg.  Sex år äldre än John var redan yrkesutbildad ingenjör.
Signe Carlsson konstnärinna  i sin tur kär i Axel Reimar men stolt och något återhållen så hennes bitterhet över den i stort sett obesvarade kärleken går ut över Ester som hon ser har ett koppel karlar efter sig.

Algot Viktor Ringström (självporträtt)

Algot var också djupt förälskad i Ester .

2012 fick jag ett mail från hans sonson med självporträttet ovan och ett brev från Algot till Ester. Man kan här skymta både hoppet om att kanske vinna Ester och dramat som Ester har med John. (Tack för detta fantastiska underlag Lennart)

3 reaktioner på ”Karaktärer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s