En skör tråd

Lars af Sillén och Börje Peratt utanför bio Mauritz inför presentation av John Bauer the Mountain King.
Foto Ritva Peratt

Presentation av John Bauer the Mountain King i Bio Mauritz på Filmhuset i Stockholm den 15 nov 2017, ”work in progress” ett arrangemang av Stockholms Filmfestival, Industry.

Presentationen hängde på en skör tråd. Vi hade förberett oss mycket väl med en powerpoint och en pilot. Allt framtaget med hjälp av engagerade aktörer och team. Dagen innan denna föreställning insjuknade undertecknad i matförgiftning och Ritva, exekutiv producent, tappade rösten i en förkylning efter att ha träffat och tagit hand om vårt första barnbarn som visade sig vara snuvig.

Kvällen före använde jag den lilla energi som fanns för att söka en back up om vi inte skulle klara av att komma in till Filmhuset. Lars af Sillén, vår kameraoperatör tog den korta stafettpinnen och fick nödvändig vägledning med en förhoppning om att jag ändå skulle klara av att sitta med. Straxt efter klockan 3 på morgonen somnade jag från illamåendet och fick 5 timmars sömn när telefonen ringde. Jo det var Lars som nervöst undrade hur det stod till.

Vi hämtade upp postern som Håkan på Studiefrämjandet tryckt upp och åkte till Filmhuset. Vid lunch träffade jag biografmaskinisten som hjälpt oss så många gånger tidigare vid andra filmvisningar och mötte då också Johan och fick kolla att det var rätt version inlagd. Jodå tekniskt var allt som det skulle.

Moderator Arantxa Hurtado har genomgång med regissör Börje Peratt utanför Bio Mauritz på Filmhuset 15 nov 2017. Foto Ritva Peratt

Vi fick också i förväg träffa moderator Arantxa Hurtado som önskade höra hur hon skulle introducera oss. Med allt detta på plats och känslan av att alla ville det bästa så kunde vi sedan slå oss ned och höra om Roy Anderssons sista (?) filmprojekt, Endlessness.

Den presentationen inleddes med en kort dokumentär om Roy och en snabb resa genom hans filmproduktion. Imponerande. Särskilt intressant var några klipp från inspelningar som visade på en annan sida av den annars så jovialiska regissören. Hans närmaste medarbetare fick sedan stort utrymme att reflektera över deras samarbete och Roys sätt att arbeta. När vi skulle på hade i stort sett hela timmen för tre regissörers presentationer runnit iväg. Och det var vår tur.

Tänkte inför vår presentation på min gode vän Jan Johnsson som under 1990-talet var en firad och ytterst välbetald föreläsare. Han berättade för mig att hans kanske mest uppskattade föreläsning ägde rum på Dramaten och han var helt sänkt i en influensa. Jag hade detta i åtanke inför min presentation. Tack vare våra förberedelser flöt allt på och efteråt sa man att det var en bra presentation. Den hölls på engelska men också det kändes naturligt. Ibland kanske det är bra att vara nästa helt utslagen då man ska hålla ett anförande.

Tack Johan och Hanna som möjliggjorde detta och tack alla som var där, jo det var en nästan full salong. Leon som var en av aktörerna kom och förgyllde visningen med sin närvaro trots att även han varit sänkt i magsjuka. Ludvig som spelade John Bauer och tänkt komma, låg hemma i influensa. Jo det är sådana tider nu.

Skådespelaren Börje Lundberg reste sig då jag var på väg ut och gav mig en bamsekram vilket förstärkte känslan av att det hade gått bra. Tack namne för den upplyftningen.

Jag går nu vidare med kontakter för att söka finansiering och medproducenter.
En film om John Bauer är mer än att hedra 100 år sedan hans allt för tidiga bortgång.

Norwegian har hans porträtt på ett av sina flygplan. I USA ges nu ut en bok till hedrandet av hans 100 års jubileum.

En av våra största konstnärer. ”Han har flyttat gränser, utmanat det etablerade och inspirerat andra”.  20 november 2018 kan filmprojektet få extra uppmärksamhet även om vi inte klarar av att ha premiär då. Realistiskt är snarare ett år senare.

Börje Peratt
Foto Ritva Peratt

Länkar
Pilot på Vimeo svensk
Draupner Film Official site
Arbetssida denna
IMDb: John Bauer the Mountain King

Annonser

En reaktion på ”En skör tråd

  1. Ping: Börje Peratt på Work in Progress Stockholms Filmfestival | Börje Peratt – Filmaren

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s